Наш настрій і добре самопочуття безпосередньо залежать від стану шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Якщо турбує біль в животі, то неможливо думати ні про що, крім цього. На жаль, в наші дні практично у кожної людини трапляються ті чи інші розлади травлення, будь то підвищене газоутворення, нудота, запори, рідкий стілець та інше. Поширена і така проблема, як синдром роздратованого кишківника, при якій шлунково-кишковий тракт більш чутливий до негативних факторів і стресів, ніж у інших.
Часто ми не приділяємо належної уваги здоров’ю нашого шлунково-кишкового тракту. А між тим, коли він функціонує належним чином, корисні і необхідні речовини активно йдуть на підтримку здоров’я, а токсини і шлаки виводяться з організму.
Для здорового і повноцінного травлення дотримуйтесь простих рекомендацій.
Такі прості поради не тільки зміцнять здоров’я шлунка і кишківника, але і допоможуть повернути стрункість фігури, піднімуть настрій і поліпшать загальне самопочуття, стан шкіри, волосся і нігтів.
- Міняємо раціон на більш «здоровий». Не варто сидіти на дієтах або повністю виключати улюблені продукти, досить в меншій кількості вживати жирну, смажену, рафіновану, солодку їжу.
- Роздрібнити раціон: між основними трьома прийомами їжі робіть невеликі перекуси з молочних продуктів, фруктів, овочів, горіхів. Це дозволить уникнути тривалих пауз, після яких слідує переїдання.
- Контролювати вживання жирів. Зробити це легко – перестаньте смажити все на сковорідці, користуйтеся грилем або духовкою. Це принесе користь кишківнику, печінці і серцево-судинній системі. Намагайтесь не вживати жирну їжу. Необхідно пам’ятати, що жир може міститися в їжі не тільки «в чистому вигляді», а й «в прихованому» – він додається в готові страви або використовується при їх виготовленні (торти, тістечка, випічка). Харчові жири затримують випорожнення шлунка, сприяючи виникненню закидів кислоти в стравохід.
- Готувати їжу, а не користуватися напівфабрикатами, які негативно впливають на здоров’я. Перевага повинна надаватися вареній їжі або приготовленій на пару.
- Не поспішати під час їжі і пити більше води.
- Необхідно зменшити, а ще краще – відмовитися від вживання газованих напоїв, мінімізувати вживання алкогольних напоїв.
- Не зловживати сіллю і прянощами. Сіль, а також більшість прянощів і приправ сильно стимулюють вироблення кислоти і ферментів в шлунку, що може збільшувати тривалість перебування їжі в шлунку, приводити до виникнення закидання вмісту шлунку в стравохід.
- Уникати дуже або холодної їжі.
- Не використовувати післяобідній сон. Ухвалення горизонтального положення після їжі, може сприяти виникненню закидання вмісту шлунку в стравохід. Тому потрібно намагатися перебувати у вертикальному положенні (наприклад сидячи або здійснюючи прогулянку) не менше двох годин після прийому їжі. Також протягом цього часу не рекомендується займатися активними спортивними навантаженнями з нахилом тулуба, з участю черевного преса.
- Намагатися приймати їжу не пізніше, ніж за два-три години до сну. Перед сном можна випити молоко, вершки, прийняти одну чайну ложку сухого молока.
- Піднімати головний кінець ліжка. Якщо печія виникає в нічний час, одним і способів її запобігання є використання спеціального матраца або бруска, підставленого під ніжки ліжка з головного кінця. Висота підйому може бути невеликою – 15 см.
- Уникати тугих поясів. Чи не носити тісного одягу. Застосування тугих поясів, ременів сприяє збільшенню тиску усередині черевної порожнини і тим самим провокує застою вмісту шлунку в стравохід.
- Тримати вагу свого тіла в нормі. Зниження ваги при його надлишку може зменшити ризик рефлюксу насамперед за рахунок зменшення тиску усередині черевної порожнини.
- Не палити! Нікотин тютюнових виробів стимулює секрецію кислоти в шлунку.
Дотримуючись цих рекомендацій, виключаючи тютюнопаління, вживання алкоголю, ведучи активний спосіб життя, можна запобігти не тільки захворювання шлунково-кишкового тракту, а й захворювання серцево- судинної, ендокринної системи.