Практично кожна людина, хоч раз у своєму житті, відчувала на собі прояви харчового отруєння. Особливо часто таке негативне явище виникає у дітей. Тому важливо знати, що робити та як уникнути отруєння в майбутньому.

Харчове отруєння (харчова токсикоінфекція) виникає, коли людина вживає в їжу будь-які продукти, обсіменені хвороботворними бактеріями. Список патогенних мікроорганізмів дуже широкий, і багато хто з них при попаданні в травну систему може призводити до дуже тяжких наслідків.

Проблема ускладнюється ще тим, що патогенні мікроорганізми, перебуваючи в продуктах харчування, продукують токсини. Ці речовини накопичуються в харчах та викликають симптоми отруєння, навіть коли їжа досить термічно оброблена й живих мікробних тіл у ній вже немає.

Які продукти становлять ризик харчового отруєння?

Таких продуктів дуже багато. Найбільш небезпечні ті, які повинні зберігатися в прохолодному місці, у холодильниках і морозильниках. Особливо небезпечним є
отруєння рибними продуктами,
сире або недоварене м’ясо або птиця,
непастеризовані молочні продукти,
сирі молюски, риба, морепродукти,
немиті фрукти та овочі.

Отруїтися токсинами із зараженої їжі може як одна людина, так і декілька.

Симптоми харчового отруєння

З’явитися вони можуть як за кілька годин, так і через 2-5 днів після вживання неякісної їжі або напою. Тривалість безсимптомного періоду визначається масивністю надходження токсинів в організм. Чим більше зараженої їжі з’їдено / випито, тим коротшим буде благополучний період.

Коли потрібно з отруєнням звертатися до лікаря?

Більшість хворих (або постраждалих) на харчове отруєння, до лікарів не звертаються, тому що описані вище ознаки протікають легко, ігноруються ї самі проходять протягом 1-3 днів.

Однак є симптоми, коли зволікати з медичною допомогою не можна.

Звернутися за невідкладною допомогою необхідно, якщо є усі ознаки отруєння:
багаторазовий рідкий стілець, пронос,
підвищення температури тіла,
темно-бордовий чи чорний стілець, або в калі значна домішка крові,
блювота кров’ю,
розлади дихання,
сильний біль у животі або спазми в животі,
двоїння в очах, паморочення голови,
порушена координація, управління м’язами,
сильне зневоднення, проблеми з ковтанням,
відчуття сильного серцебиття або перебоїв у роботі серця.

Профілактика харчових отруєнь у побуті

Найнадійніший спосіб захисту — це гігієна й уважність у харчових звичках.

Мийте руки перед приготуванням і споживанням їжі, після контакту з сирими продуктами та після туалету. Цю звичку важливо прищеплювати і дітям.

Овочі та фрукти слід обов’язково мити, навіть якщо вони виглядають чистими. Для сирого м’яса, риби, овочів і готових страв варто використовувати окремі дошки. Поверхні після приготування очищайте гарячою водою з мийним засобом.

Сире м’ясо зберігайте в герметичних контейнерах на нижній полиці холодильника. Залишки страв охолоджуйте протягом перших 90 хвилин і бажано також не зберігати їжу в холодильнику більше 48 годин.

Не споживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Відмовляйтеся від обвітрених продуктів, та таких, що давно лежать, не давайте їх дітям. І пам’ятайте: епізоди харчового отруєння не лишають після себе імунітету.

Тому після повторного вживання заражених продуктів, небезпечні симптоми повернуться.

Обов’язково:
– ретельно мийте фрукти й овочі;
– ретельно мийте стільниці, обробні дошки, ножі й посуд, перш ніж починати застосовувати їх для приготування їжі;
– не кладіть сире і приготоване м’ясо на одну тарілку;
– якщо ножі використовувалися для оброблення сирої курки або м’яса, не використовуйте їх для інших продуктів, які не будуть піддаватися термічній обробці;
– готуйте м’ясо ретельно, у разі необхідності використовуйте термометр для м’яса: переконайтеся, що яловичина готується за температури не менше, ніж 70 ° C, курка й інша птиця – від 80 ° C, а риба – від 60 ° C;
– викидайте консервацію з роздутих або деформованих банок;
– якщо їжу не з’їсти протягом найближчих 4 годин – приберіть її в холод;
– не їжте сумнівних грибів;
– не їжте м’які сири в разі слабкого імунітету;
– обдавайте всі фрукти й овочі окропом.

Бережіть себе і своїх дітей, особливо – у жарку пору року!